Online Libraries

Α. Ψηφιακές Βιβλιοθήκες


1. WDL – World Digital Library
2. Google Book Search
3a. Gallica (Γαλλία). Ηλεκτρονική εκδοση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. Προσφέρει πλούσια συλλοφή ψηφοποιημένων βιβλίων που εκδόθηκαν στη Γαλλία.
3b. Europeana
3c. Heidelberg University Library. Ο διαδικτυακός κατάλογος της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, προσφέρει πολλά βιβλία (ιδίως παλαιότερα) σε ηλεκτρονική μορφή. Επιτρέπει το download σε μορφή PDF κ.α.
3d. WorldCat. Αναζήτηση σε διεθνές επίπεδο για βιβλία και άλλες πηγές σε βιβλιοθήκες και σύνδεση με δυαδικτιακές πηγές όπου υπάρχουν.
4. H Καναδέζικη προσπάθεια που περιλαμβάνει όμως μόνο παλαιότερα βιβλία (χωρίς copyright) Internet Archive. Επιτρέπει το download σε μορφή PDF κ.α. Πραγματικό θησαυροφυλάκιο για σπάνια και δυσέρευτα βιβλία.
4a. Hathi Trust Digital Library. The Hathi Trust Digital Library was launched in October 2008 by 25 research libraries led by Indiana University and the University of Michigan. While most of the books and periodicals available in the library were digitized by Google as part of their massive digitization undertaking, Hathi Trust plans to include books digitized by the Internet Archive as well as other digitization initiatives. As of December 2009, Hathi Trust included 5,327,346 volumes of which 764,481 are in the public domain and completely available for online reading. While the majority of books are protected by copyright and therefore are not available for viewing; full-text search, related search options, and the ability to discover which libraries near you own the volume are provided for each book.

5. Το JSTOR που περιλαμβάνει άρθρα από χιλιάδες επιστημονικά περιοδικά. Δεν είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Επιτρέπει το download σε μορφή PDF κ.α.
6. Η Καναδική Les Classiques des Sciences Sociales. Γαλλόφωνα κείμενα, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν το γαλλόφωνο Καναδά (Quebec). (Ευχαριστώ de-loused για την πληροφορία!)
7. Το Γαλλικό Persée, αντίστοιχο το αγγλόφωνου JSTOR, με πλήθος γαλλόφωνων επιστημονικών περιοδικών από το χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών. Μόνο πρόβλημα είναι ότι οι φωτογραφίες δεν εμφανίζονται, αλλά το πρόβλημα μάλλον θα λυθεί σύντομα! (Ευχαριστώ de-loused για την υπενθύμιση!)
8. Γαλλικό και το revues.org, προσφέρει πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό γαλλικών (και όχι μόνο) επιστημονικών περιοδικών από το χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. (Ευχαριστώ de-loused για την πληροφορία!)
9. Το γαλλικό επίσης CEFAEL, προσφέρει πλήρη πρόσβαση online σε όλες τις εκδόσεις της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας. Δεν υπάρχει δυνατότητα download.
10. Δύσχρηστο και αποσπασματικό το The Online Books Page του University of Pennsylvania συγκεντρώνει (αγγλόφωνα) βιβλία από διάφορες διαδικτυακές πηγές.
11. Το Ελληνικό openarchives.gr, πραγματοποιεί ταυτόχρονη αναζήτηση σε 31 ψηφιακές βιβλιοθήκες.
12. Open Library. Ανοικτή προσπάθεια, χτίζεται με τη συνδρομή των κυβερνοναυτών, και στόχος είναι να διατεθεί μία διαδικτυακή σελίδα για κάθε βιβλίο που έχει ποτέ τυπωθεί. Προς το παρόν περιέχει 30 εκατομμύρια λήμματα, εκ των οποίων τα 20 είναι προσβάσιμα στο κοινό. Επιπλέον για εχει ξεκινήσει πρόγραμμα για σάρωση (scanning) βιβλίων που δεν καλύπτονται από τους νόμους προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων σε συνεργασία με το Boston Public Library. Οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη σάρωση βιβλίου. Κατά τον τρόπο αυτό δημιουργείται σταδιακά ψηφιακή βιβλιοθήκη που παρουσιάζεται με την μορφή online βιβλίων και αρχείων PDF.
13. To SCRIBD ξεκίνησε ως πλατφόρμα όπου κάθε επίδοξος συγγραφέας μπορούσε να ανεβάζει πρωτότυπα κείμενα. Γρήγορα όμως χρησιμοποιήθηκε από τους χρήστες για ανταλλαγή βιβλίων. Το αποτέλεσμα είναι να περιέχει, ανάμεσα σε κάθε είδους κείμενα, και πλήρη βιβλία, συχνά και κατά παραβίαση διαφόρων νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων.
13b. To issuu είναι παρεμφερές με το SCRIBD, αλλά για την ώρα κάπως μικρότερο. Δεν παύει όμως να περιέχει πληθώρα ανέλπιστων βιβλιογραφικών θησαυρών!
14. Η Ανέμη προσφέρει στον χρήστη του διαδικτύου μια πλούσια συλλογή βιβλιογραφικών πληροφοριών, ψηφιοποιημένων βιβλίων και άρθρων με έμφαση στο Νεοελληνικό πολιτισμό. 2.000.000 ψηφιοποιημένες σελίδες σπάνιων βιβλίων και νεότερων εκδόσεων, των οποίων οι συγγραφείς επέτρεψαν την ψηφιοποίηση και ελεύθερη διάθεση στο διαδίκτυο, διατίθενται ελεύθερα στον επισκέπτη της. (Ευχαριστώ τον Goldmouth για την πληροφορία)
14b. Helios - NHRF Repository. Άρθρα, μελέτες και βιβλία των ερευνητών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Εύκολη πρόσβαση σε επιστημονικό υλικό.
15. Η Μυριόβιλος παρουσιάζει επιλεγμένα κείμενα και αποσπάσματα ελληνικών κυρίως κειμένων, με ιδιαίτερη έμφαση στη Θεολογία. (Ευχαριστώ την Goldmouth για την πληροφορία)
16. Η Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα παρέχει πλήθος πληροφοριών που σχετίζονται με την ελληνική γλώσσα, μια σειρά από ηλεκτρονικά εργαλεία (ηλεκτρονικά λεξικά, σώματα κειμένων) και πλούσιο υποστηρικτικό υλικό για τη μελέτη και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. (Ευχαριστώ την Goldmouth για την πληροφορία)
17. Ελλάδα: Το "ΣΚΕΠΣΙΣ" είναι ένα σύστημα "ψηφιακής" βιβλιοθήκης της οποίας τα περιεχόμενα συγκροτούνται από το διδακτικό υλικό των ιδρυμάτων που συμμετέχουν σε αυτό. Η συλλογή βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης. Σύντομα θα περιέχει ένα μεγάλο αριθμό από σημειώσεις μαθημάτων, παρουσιάσεις, εκφωνήσεις και λύσεις ασκήσεων και γενικά κάθε μορφή υλικού το οποίο χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή για τη διδασκαλία μαθημάτων στις σχολές των ιδρυμάτων αυτών. (Ευχαριστώ την Goldmouth για την πληροφορία)
18. Ελλάδα: ΑΡΤΕΜΙΣ. Σημαντικό μέρος του επιστημονικού έργου των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων παρουσιάζεται μέσω της μη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας (γκρίζα βιβλιογραφία) η οποία περιλαμβάνει τις διπλωματικές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες, τις εσωτερικές (τεχνικές) αναφορές, τις σημειώσεις διδασκαλίας κ.α. Στο πλαίσιο της οριζόντιας δράσης βιβλιοθηκών ΑΕΙ - ΤΕΙ αναπτύσσεται μια ολοκληρωμένη κατανεμημένη μονάδα Ηλεκτρονικής Τεκμηρίωσης, το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ. Σκοπός του ΑΡΤΕΜΙΣ είναι η συστηματική αρχειοθέτηση και διαδοση της πνευματικής παραγωγής των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας των ψηφιακών βιβλιοθηκών. (Ευχαριστώ την Goldmouth για την πληροφορία)
19. Ελλάδα: H ηλεκτρονική έκδοση του Σπουδαστηρίου Nέου Eλληνισμού περιλαμβάνει ευρύ πολιτισμικό υλικό στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη: Ανθολόγιο κειμένων από την Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, Ανθολόγιο Αναγνώσεων (σε μορφή αρχείων mp3), Ανθολόγιο Μαρτυριών και Ανθολόγιο Παιδικής Παράδοσης, ένα Χρονολόγιο (1801-1981), Έργα Αναφοράς και χρήσιμες διαδικτυακές Συνδέσεις. Επίσης η έκδοση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βιογραφικά στοιχεία και εργογραφίες των Κ.Π. Καβάφη, Κ.Θ. Δημαρά και Γ.Π. Σαββίδη, και πληροφορίες για την εταιρεία μας και τις δραστηριότητές της.
20. Ελλάδα: Η Ψηφιακή Συλλογή - Ηπειρομνήμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων περιλαμβάνει παλαιά και σπάνια βιβλία-περιοδικά και αποσκοπεί στη διάσωση αξιόλογου και μοναδικού υλικού ιστορικής, επιστημονικής και λογοτεχνικής αξίας, που βρίσκεται στις συλλογές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αποτελείται από συγγράματα διαφόρων επιστημών όπως: θρησκεία, οικονομία, φιλοσοφία, μαθηματικά, πολιτικές επιστήμες με ιδιαίτερη έμφαση σε υλικό που αφορά στην Ήπειρο. (βλ. και Δ.5, Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) (Ευχαριστώ την Goldmouth για την πληροφορία).
21. Ελλάδα: Η ψηφιακή συλλογή Κοσμόπολις του Πανεπιστημίου Πατρών περιλαμβάνει το πλήρες κείμενο 14 φιλολογικών και λογοτεχνικών περιοδικών που κυκλοφόρησαν στο ελληνικό κράτος, αλλά και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, από το 1834 ώς το 1930. Το περιεχόμενο της συλλογής με την ολοκλήρωση της δράσης θα περιλαμβάνει τους παρακάτω τίτλους περιοδικών: Ποικίλη Στοά (1881-1914), Ευτέρπη (1847-1855), Χρυσαλλίς (1863-1866), Ιόνιος Ανθολογία (1834-1835), Αποθήκη των ωφελίμων γνώσεων (1837-1844), Αποθήκη των ωφέλιμων & τερπνών γνώσεων (1847-1849), Νέα Ζωή (904-1927), Γράμματα (1911-1921), Αλεξανδρινή Τέχνη (1926-1930), Αργώ (1923-1927), Ημερολόγιο Σκόκου (1886-1918), Ιωνική Μέλισσα (1850-1852), Μη Χάνεσαι (1880-1883), Νουμάς (1903-1931).
22. Η συλλογή Πλειάς αποτελεί συνέχεια της συλλογής Κοσμόπολις και στην τελική της μορφή περιλαμβάνει το πλήρες κείμενο 32 τίτλων ελληνικών περιοδικών του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Η συλλογή υλοποιείται στα πλαίσια του έργου "ΤΗΛΕΦΑΕΣΣΑ". Οι τίτλοι των περιοδικών της συλλογής που έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί είναι οι παρακάτω: Αθηναΐς, Ακρόπολις Φιλολογική, Απόλλων, Αρμονία, Ασμοδαίος, Άστυ, Αττικόν Μουσείον, Δελτίον της Εστίας, Εδέμ, Εθνικόν Ημερολόγιον Βρετού, Εκλεκτά Μυθιστορήματα, Εστία, Ευρωπαϊκός Ερανιστής, Εφημερίς των Παίδων, Ζακύνθιος Ανθών, Θελξινόη, Ιλισσός, Κασταλία, Κλειώ, Μέλισσα, Μέλισσα των Αθηνών, Νεολόγου Εβδομαδιαία Επιθεώρησις, Ο Αβδηρίτης και του Διαβόλου τα Πηδήματα, Όμηρος, Πανδώρα, Παρθενών, Παρνασσός, Πινακοθήκη, Σαββατιαία Επιθεώρησις, Φιλολογία, Φιλολογική Ηχώ, Χλόη.
23. Η Δεξαμένη του Πανεπιστημίου Πατρώνείναι μια ψηφιακή συλλογή ανοικτής πρόσβασης που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πρότυπο ψηφιακό αρχείο έγκυρων ελληνικών επιστημονικών περιοδικών. Η Δεξαμένη ακολουθεί μια ζωντανή διαδικασία συνεχούς ενημέρωσης του περιεχομένου των φιλοξενούμενων περιοδικών στα πρότυπα άλλων διεθνώς αναγνωρισμένων υπηρεσιών (π.χ. JSTOR) υιοθετώντας την μέθοδο της χρονικής καθυστέρησης διάθεσης του περιεχομένου ενός τεύχους του περιοδικού από την ημερομηνία της πρώτης δημοσίευσης (moving wall). Η συλλογή, σε αυτή την πρώτη φάση λειτουργίας της θα φιλοξενεί το πλήρες κείμενο δύο σημαντικών ελληνικών περιοδικών στον χώρο της φιλοσοφίας και γενικότερα των κοινωνικών επιστημών, των «ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΑ» και «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ», με τους υπεύθυνους έκδοσης των οποίων το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει συνάψει σχετική συμφωνία.
24. Η Ψηφοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσφέρει πλήθος ψηφοποιημένων πηγών από τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία του ΑΠΘ. Περιλάμβάνει: Συλλογή ψηφιοποιημένων άρθρων ελληνικών εφημερίδων και περιοδικών 1976-2000. Αρχείο δημοσιευμάτων με αρχαιολογικό περιεχόμενο του ημερήσιου και περιοδικού τύπου. Συλλογή ψηφιοποιημένου υλικού από τα προσωπικά αρχεία σημαντικότατων Νεοελλήνων γλωσσολόγων και λογοτεχνών, Συλλογή ψηφιοποιημένου υλικού από τις παρακάτω εφημερίδες: Επίσημη Εφημερίδα του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων, Ερμής, Φάρος της Μακεδονίας, Εφημερίδα των Κυριών. Πανεπιστημιακό Αρχείο (Institutional Repository) των επιστημονικών εργασιών των μελών του ΑΠΘ. Συλλογή ψηφιοποιημένων θεατρικών κριτικών ελληνικών εφημερίδων και περιοδικών, 1985-2006. Συλλογή ψηφιοποιημένων προγραμμάτων θεατρικών παραστάσεων από το 1980 έως το 2006 που ανήκουν στη Συλλογή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Α.Π.Θ . Συλλογή με ψηφιοποιημένα χειρόγραφα, αυτόγραφα, τυπογραφικά δοκίμια, επιστολές, φωτογραφίες και βιβλιοκριτικές από τα προσωπικά αρχεία των: Μανώλη Τριανταφυλλίδη, Γιάννη Ψυχάρη, Λορέντζου Μαβίλη, Ελισαίου Γιαννίδη. Συλλογή με ψηφιοποιημένα παλαίτυπα, που ξεκινούν χρονολογικά από το 1495 και φτάνουν στα μέσα του 20ου αιώνα για την ελληνική ιστορία, αρχαιολογία, λαογραφία και λογοτεχνία, με έμφασηστην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η συλλογή περιλαμβάνει επιλεγμένα βιβλία και περιοδικά του νομικού ιστορικού λογοτέχνη και πολιτικού Παύλου Καλλιγά. Παρτιτούρες, μαγνητοταινίες, σπάνιους δίσκους των 78 στροφών, μουσικά βιβλία, αρχειακό υλικό από τη δράση τόσο του ιδίου όσο και της Πανεπιστημιακής Χορωδίας του Α.Π.Θ. (1953-1998). Περιλαμβάνει επίσης το αρχείο των αρχιμουσικών Μ. Χατζημιχαήλ και Ε. Φλώρου. Συλλογή με αποτελέσματα κάθε είδους ερευνητικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Α.Π.Θ. σε σχέση με την αρχαιολογία, την ιστορία, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την κοινωνία, τις τέχνες και τον λαϊκό και σύγχρονο πολιτισμό της περιοχής της Μακεδονίας, σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο της ιστορικής της εξέλιξης. Συλλογή φυλλαδίων (ελληνικών και ξένων) του 19ου αι. και των αρχών του 20ου, με ελληνοκεντρικό περιεχόμενο, που ανήκουν στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Φωτογραφίες και διαφάνειες με θέμα τη διακόσμηση ιδιωτικών οικιών και εκκλησιαστικών μνημείων από τους νομούς Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας και Φλώρινας. Επίσης ενσωματώνει το αρχείο του Αργύρη Κούντουρα με σπάνιες φωτογραφίες από σπίτια του νομού Κοζάνης. Χειρόγραφα Βιβλία Πρακτικών της Συγκλήτου από την πρώτη συνεδρίασή της το 1928 έως και το 1950. Στη βιβλιογραφική εγγραφή δίνονται ελεύθερα τα θέματα των συνεδριάσεων ενώ η πρόσβαση στα ψηφιακά αντίγραφα επιτρέπεται μετά από αίτηση στην Πρυτανεία του Α.Π.Θ.
25. Πάνδημος - ΠΑΝτειακές ΔΗΜΟΣιεύεις. Χώρος ηλεκτρονικής δημοσίευσης της συγγραφικής δραστηριότητας των μελών της επιστημονικής κοινότητας του Παντείου Πανεπιστημίου. Μέσω του Πανδήμου επιτυγχάνεται η ευρεία δημοσίευση και η άμεση διάθεση, η μεγαλύτερη προβολή και κατοχύρωση της εργασίας, στην ευρεία επιστημονική κοινότητα, ενώ ενισχύεται η επιστημονική επικοινωνία.
26. Torrent Sites: The Pirate Bay, Mininova, Isohunt, Torrentz, btjunkie, TorrentReactor, BitTorrentMonster. Οι γνωστές και κατά τόπους παράνομες ιστοσελίδες για torrents, δεν προσφέρουν μόνο ταινίες αλλά και μία εξαιρετική επιλογή βιβλίων, συνήθως σε μορφή PDF. Αν και η έλλειψη κεντρικής οργάνωσης μπορεί να είναι ενίοτε πρόβλημα, η αναζήτηση συγκεκριμένων τίτλων αποφέρει συχνά αποτελέσματα.
27. Questia. Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκημ που με εγγραφή με email προσφέρει δειγματοληπτική πρόσβαση σε βιβλία online (e-books), χωρίς δυνατότητα download. Η πληρωμή συνδρομής προσφέρει επιπλέον υπηρεσίες.
28. The Internet Public Library του University of Michigan School of Information. Προσφέρει ποικιλία βιβλίων στα αγγλικά online χωρίς δυνατότητα download.
29. Page By Page Books. Βιβλία online. Δεν υπάρχει δυνατότητα download.* Ποικιλία κειμένων, συμπεριλαμβανομένων κειμένων επικαιρότητας.
30. Project Gutenberg. 25.000 βιβλία για δωρεάν ανάγνωση και επιπλέον 100.000 που προσφέρονται από συνεταίρους του εγχειρήματος.
31. Classic Book Library. Συλλογή των πιό σημαντικών συγγραφέων. Δεν υπάρχει δυνατότητα download.
32. fullbooks.com. Βιβλία online. Δεν υπάρχει δυνατότητα download.
33. Classic Reader. Βιβλία online. Δεν υπάρχει δυνατότητα download.*
34. The Litterature Network. Βιβλία online. Δεν υπάρχει δυνατότητα download.*
35. Bored.com. Βιβλία online. Δεν υπάρχει δυνατότητα download.*
36. Read Print. Βιβλία online. Δεν υπάρχει δυνατότητα download.*
37. LibriVox. Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση που προσφέρει ακουστικά βιβλία.
38. Bartleby. Ενδιαφέρουσα συλλογή online βιβλίων. Βιβλία online. Δεν υπάρχει δυνατότητα download.*
39. Classicbookshelf. Βιβλία online. Δεν υπάρχει δυνατότητα download.* Παρέχει ενδιαφέρουσες δυνατότητες προσαρμογής του κειμένου.
40. Read book online. Περίπου 1000 βιβλία στα αγγλικά. Βιβλία online. Δεν υπάρχει δυνατότητα download.*
41. Chest of Books. Ποικιλία μη λογοτεχνικών βιβλίων. Βιβλία online. Δεν υπάρχει δυνατότητα download.*
42. PublicLiterature.org. Βιβλία online. Δεν υπάρχει δυνατότητα download.*
43. Biblomania. Περίπου 2000 βιβλία στα αγγλικά. Βιβλία online. Δεν υπάρχει δυνατότητα download.*
44. International Children's Digital Library. Παιδικά Βιβλία. Βιβλία online. Δεν υπάρχει δυνατότητα download.
45. Public Bookshelf. Βιβλία online. Δεν υπάρχει δυνατότητα download.*
46. DailyLit. Βιβλία online. Δεν υπάρχει δυνατότητα download.* Προσφέρει υπηρεσία τμηματικής αποστολής σε email, κινητό τηλέφωνο κλπ, όπως και οργάνωση ομαδικής ανάγνωσης και συζήτησης συγκεκριμένων βιβλίων κλπ.
47. Fiction.us. Αγγλικά λογοτεχνικά βιβλία. Βιβλία online. Δεν υπάρχει δυνατότητα download.*
48. Gigapedia. Χώρος όπου οι χρήστες μπορούν να "ανεβάζουν" συνδέσμους για ηλεκρονικά βιβλία. Παρέχει δυνατότητα download, μέσα από σύνδεσμο.
49. http://gigle.ws. Συναφές με το Gigapedia, με ποικιλία μέσων ανά θέμα (βιβλία, κείμενα, ταινίες, μουσική, παρτιτούρες κλπ).
50. HEAL (Hellenic Academic Libraries Link). Πρόσβαση σε ποικιλλία επιστημονικών περιοδικών.
51. ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης). Πρόσβαση στις Διδακτορικές Διατριβές που κατατέθηκαν σε Ελληνικά Πανεπιστήμια. Δυνατότητα Θεματικής Αναζήτησης.
52. Online Library of Liberty.
53. Digitalis: Bibliothek für Wirtschafts- und Sozialgeschichte, Köln
54. Wilbourhall.org

* Αυτό δεν αποκλείει, βέβαια, την αντιγραφή και επικόλληση σε επεξεργαστή κειμένου.




Β. ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΗΓΕΣ

1. Για ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΗΓΕΣ το Perseus Classical Library του αμερικάνικου Tufts University προσφέρει το σύνολο σχεδόν της αρχαίας γραμματείας στο πρωτότυπο (ελληνικά ή λατινικά) και σε αγγλική μετάφραση. Επιπλέον υπάρχει υλικό από αραβικές και γερμανικές πηγές, αλλά και μία βάση δεδομένων με αρχαιολογικό υλικό.
2. Ο Μικρός Απόπλους αποτελεί μία αξιόλογη ελληνική προσπάθεια που επιτρέπει το κατέβασμα αρχαίων καιμένων, πρωτότυπων ή σε μετάφραση. (Ευχαριστώ την Goldmouth για την πληροφορία)
3. Η Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα (βλ. Α.13)

Γ. Διαδικτυακά Αρχεία

1. ΕΡΤ: Οπτικοακουστικό Αρχείο. Υλικό από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

Δ. ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

1. Ελλάδα: Συλλογικός Κατάλογος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών/Hellenic Academic Libraries Union Catalogue. Επιτρέπει την θεματική αναζήτηση στις συλλογές 44 ακαδημαϊκών ιδρυμάτων Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και το διαδανεισμό έργων μεταξύ ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Συμπεριλαμβάνει σχεδόν 2 εκατομμύρια βιβλιογραφικά λήμματα. ΔΕΝ προσφέρει έργα σε ψηφιακή μορφή online.
2. Ελλάδα: Ο Ζέφυρος είναι μια πύλη πρόσβασης για τον εντοπισμό των διαθέσιμων βιβλίων, περιοδικών και άλλου υλικού στους καταλόγους των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Επιτρέπει το διαδανεισμό έργων μεταξύ ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών.. ΔΕΝ προσφέρει έργα σε ψηφιακή μορφή online. (Ευχαριστώ την Goldmouth για την πληροφορία)
3. Ελλάδα: Το ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης) λειτουργεί ως κομβικός φορέας για το περιεχόμενο στην Κοινωνία της Πληροφορίας και αναπτύσσει την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Επιστήμης & Τεχνολογίας (Ε&Τ). Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει ηλεκτρονικό περιεχόμενο για όλους τους τομείς Ε&Τ και παρέχει, με ολοκληρωμένο τρόπο, στο χρήστη δυνατότητες αναζήτησης και ανάκτησης ψηφιακού υλικού. Παρέχει πρόσβαση στις παρακάτω ενότητες πληροφόρησης: Ηλεκρτονικά Περιοδικά, Διεθνείς Βάσεις Δεδομένων, Λεξικά-Βιβλία, Ψηφιοποιημένες Ελληνικές Συλλογές, "Η Αργώ": Περιβάλλον πρόσβασης πηγών πληροφόρησης, Συλλογικός Κατάλογος Περιοδικών των Ελληνικών Ε&Τ Βιβλιοθηκών, Ειδικές Θεματικές Συλλογές, Επιστημονικές Εκδόσεις NATO-RTO, Επιλεγμένες Πηγές στο Διαδίκτυο, καθώς και το διαδανεισμό έργων μεταξύ ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. ΔΕΝ προσφέρει έργα σε ψηφιακή μορφή online.
3. Ελλάδα: Η Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ είναι μία από τις σημαντικότερες τεxνικές βιβλιοθήκες της xώρας. Ιδρύθηκε περίπου το 1930 και καλύπτει όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τους μηxανικούς, τόσο από τις περιοxές της τεxνικής και τεxνολογίας, όσο και από συναφείς επιστημονικούς κλάδους όπως οικονομία, διοίκηση, θετικές επιστήμες, κοινωνικές επιστήμες κλπ. Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενο για επί τόπου ανάγνωση και για δανεισμό. Εξυπηρέτηση παρέxεται τόσο στους επισκέπτες όσο και σε κάθε άλλο που επικοινωνεί με γράμμα, τηλέφωνο, φαξ ή άλλο μέσο. Χρήστες της Βιβλιοθήκης είναι κύρια η ΔΕ και τα άλλα όργανα του ΤΕΕ και οι μηχανικοί. Επί πλέον, είναι ανοικτή για καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, ερευνητές και άλλους επιστήμονες, συλλόγους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από την Αθήνα και την περιφέρεια. Στη συλλογή της Βιβλιοθήκης περιέxονται περίπου 55.000 βιβλία, 5000 φυλλάδια, υλικό ελληνικών και διεθνών οργανισμών καθώς και 1300 τίτλοι περιοδικών (περίπου 750 τρέxοντες). Η καταλογογράφηση του υλικού αυτού ακολουθεί τα σχετικά βιβλιοθηκονομικά πρότυπα. (Ευχαριστώ την Goldmouth για την πληροφορία)
5. Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καλύπτεται και από το Ζέφυρο (βλ. Δ.2) και τον Συλλογικό Κατάλογο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (βλ. Δ.1). Προσφέρει όμως πολλές ενδιαφέρουσες υπηρεσίες όπως την Ψηφιακή Συλλογή - Ηπειρομνήμων (βλ. Α.17) και πρόσβαση σε ηλεκρονικά βιβλία και περιοδικά από άλλες πηγές. (Ευχαριστώ την Goldmouth για την πληροφορία)
5. Ελλάδα: Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» δημιουργήθηκε από το Σύλλογο οι Φίλοι της Μουσικής για όλους τους Έλληνες. Σκοπός της είναι να προσφέρει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιστημονική πληροφόρηση στο χώρο της μουσικής στους επισκέπτες αλλά και στους χρήστες από απόσταση. Η Βιβλιοθήκη, πραγματοποιείπρογράμματα ψηφιοποίησης ελληνικής μουσικής. (Ευχαριστώ την Goldmouth για την πληροφορία)
6. Ελλάδα: Οι Βιβλιογραφικές Βάσεις Δεδομένων που δημιούργησε η Ευώνυμος Βιβλιοθήκη, περιλαμβάνουν 92.000 περίπου εγγραφές (14.000 βιβλία, φυλλάδια, χάρτες κλπ. και 78.000 άρθρα περιοδικών από το αρχείο της Ευωνύμου -μέρος των άρθρων από το αρχείο Γ. Ζεβελάκη) με έμφαση στην οικολογία και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο του έργου τεκμηριώθηκε και αρχειοθετήθηκε ένας μεγάλος αριθμός άρθρων (62.000 άρθρα) και περιοδικών (750 τίτλοι) της Ευώνυμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης και του Γ. Ζεβελάκη. Το αποτέλεσμα του έργου αυτού είναι διαθέσιμο μέσω του ιστότοπου του ΕΘνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (βλ. Δ.3). (Ευχαριστώ την Goldmouth για την πληροφορία)
6. Γαλλία: SUDOC. Ο κατάλογος Système Universitaire de Documentation είναι συλλογικός κατάλογος των βιβλιοθηκών και αρχειακών κέντων. Συμπεριλαμβάνει περισσότερα από 9 εκατομμύρια βιβλιογραφικά λήμματα όλων των αρχειακών τύπων (Βιβλία, διατριβές, περιοδικά, ηλεκρονικές πηγές, οπτικουακουστικές πηγές κλπ...)
7. ΗΠΑ: ANS Library Catalogue: Προσφέρει τον πίο ενημερωμένο κατάλογο νομισματικής βιβλιογραφίας στο διαδύκτυο. ΔΕΝ προσφέρει έργα σε ψηφιακή μορφή online.

E. ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΚΔΟΤΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ

1. Ουγγαρία: Το Akadémiai Kiadó Journals προσφέρει θεματική αναζήτηση 66 επιστημονικών περιοδικών, αλλά η πρόσβαση στο κείμενο απαιτεί πληρωμή συνδρομής.

ΣΤ. Εργαλεία Βιβλιογραφικής Επεξεργασίας

1. Το zotero, σε μορφή plugin για το firefox, προσφέρει αρκετά ενδιαφέρουσες δυνατότητες για την αυτόματη συλλογή βιβλιογραφικών πληροφοριών και την οργάνωσή τους σε βάση δεδομένων.


ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ-ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Α. Ψηφιακές Βιβλιοθήκες

1. Bartleby
2. Biblomania
3. Bored.com
4. CEFAEL
5. Chest of Books
6. Classic Book Library
7. Classic Reader
8. Classicbookshelf
9. DailyLit
10. Europeana
11. Fiction.us
12. fullbooks.com
13. Gigapedia
14. gigle.ws
15. Google Book Search
16. International Children's Digital Library
17. Internet Archive
18. ISSUU (13b)
19. JSTOR
20. Les Classiques des Sciences Sociales
21. LibriVox
22. Online Library of Liberty
23. Open Library
24. openarchives.gr
25. Page By Page Books
26. Persée
27. Project Gutenberg
28. Public Bookshelf
29. PublicLiterature.org
30. Questia
31. Read book online
32. Read Print
33. revues.org
34. SCRIBD
35. The Internet Public Library
36. The Litterature Network
37. The Online Books Page
38. Torrent Sites : The Pirate Bay, Mininova, Isohunt, Torrentz, btjunkie, TorrentReactor, BitTorrentMonster
39. WDL – World Digital Library
40. Ανέμη (Greece)
41. ΑΡΤΕΜΙΣ (Greece)
42. Δεξαμένη (Greece)
43. Η Ψηφιακή Συλλογή - Ηπειρομνήμων (Greece)
44. Κοσμόπολις (Greece)
45. Μυριόβιλος (Greece)
46. Πάνδημος - ΠΑΝτειακές ΔΗΜΟΣιεύεις (Greece)
47. Πλειάς (Greece)
48. Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα (Greece)
49. ΣΚΕΠΣΙΣ (Greece)
50. Σπουδαστηρίου Nέου Eλληνισμού (Greece)
51. Ψηφοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Greece)
52. HEAL (Hellenic Academic Libraries Link)
53. ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)

Β. ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΗΓΕΣ

1. Perseus Classical Library
2. Ο Μικρός Απόπλους
3. Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα

Γ. Διαδικτυακά Αρχεία

1. ΕΡΤ: Οπτικοακουστικό Αρχείο (Greece)

Δ. ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

1. SUDOC (France)
2. Βιβλιοθήκη της Αμερικάνικης Νομσιματικής Εταιρείας (American Numismatic Society - ANS)
3. Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
4. Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ
5. ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης)
6. Ευώνυμος Βιβλιοθήκη
7. Ζέφυρος
8. Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας
9. Συλλογικός Κατάλογος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών/Hellenic Academic Libraries Union Catalogue (Greece)

E. ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΚΔΟΤΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ

1. Akadémiai Kiadó Journals (Hungary)

ΣΤ. Εργαλεία Βιβλιογραφικής Επεξεργασίας
1. zotero





ΥΓ
Αν γνωρίζετε άλλες Διαδικτυακές Βιβλιοθήκες ή αρχεία, παρακαλώ να τις αναφέρετε!